Na camp się nie wybieram, szukam raczej prywatnej kwatery. O trasie nie myślałem, ale podobno widokowa - nie autostradą jest piękna.
Byłeś na tym campie? Jak morze i okolice?
ok napiszę co i jak po południu jak do nich zadzwonię :wink:
Zamieszczone przez Tobi77
nie autostradą jest piękna
zgadza się ale weź pod uwagę duże włoskie miasta przez które trzeba przejechać lub ominąć.
Sam rozważam opcję A czyli autostrady i opcję B czyli trasa widokowa. I pewnie opcja B będzie wybrana pod uwagę przy przejeździe z Ca Pasquali do Park Albatros ale droga powrotna do domu tylko autostrada.
Na Park Albatros nie byłem. Żona się o tym campinu naczytała - bardzo dużo pozytywnych opinii i to był cel wyjazdu na następny rok... ale wyszło tak, że jedziemy tam w tym roku w lipcu :P
Morze Liguryjskie to nie "adriatycka zupa" a Piombino to już "typowe" włoskie miasteczko. Piasek jest grubszy i morze czystsze.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
ruwado- znajomi wypływali rano z Punta Sabbioni - tutaj masz parking przy nabrzeżu, tam gdzie centrum Informacji (powięsz mapkę) https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...dee6981b855578
Płacili około 4-5 euro za "parking" ... kiedy wracali około 18.00 nikt kompletnie nie pilnował tego "parkingu"...można było parkować ile się chce. Więc sprawa jest jasna - chodzi o kasę od turystów. Ja bym po prostu zaparkował gdzieś dalej...
Z Puna Sabbioni odpływają stateczki do Wenecji ale zarówno prywatne jak i "państwowe" coś jak PKS :wink: Te "państwowe" są zdecydowanie tańsze. Warto zwrócić na to uwagę i nie przepłacać.
Co do Wenecji to znajomi twierdzili, że faktycznie centrum jest zatłoczone i bardzo drogie (nawet głupia woda ma kosmiczne ceny) natomiast warto przejść się bocznymi uliczkami
Zamieszczone przez ruwado
jak idzie się dogadać w I z tubylcami?
jak rodowity Włoch nie zna angielskiego to trochę cieżko ... a często się trafia że nie znają nawet podstaw i zarówno starzy jak i młodzi. Szybciej dogadałem się z Niemcem czy Holendrem po niemiecku-angielsku niż z Włochem :lol: a jak znają to tak samo jak Polacy, lepiej lub gorzej. Oczywiście jak chcesz coś kupić a druga osoba sprzedać to zawsze się dogadasz. Polecam google translator online zainstalować np. na tableta lub smartfona - pomaga w niektórych sytuacjach.
Najlepiej dogadywałem się na Chorwacji - polsko-chorwacki domieszką niemieckiego, angielskiego i rosyjskiego załatwiają sprawę :lol:
Nie martw się - w hotelach na campingach i publicznych miejscach spokojnie się porozumiesz po angielsku czy niemiecku.
ManiekWWA pękna trasa
Polecam zrobić sobie wycieczkę do Caorle - urocze, ciche włoskie miasteczko. Fajne centrum - deptak. Masz tam też dwa markety - pisałem o nich jak opisywałem pobyt w Laguna Village.
Z Union Lido też będziesz zadowolony. Jak coś to polecam domową winiarnię... przy rondzie w Cavallino Masz też dwa markety Ali (przy rondzie i 400m dalej w stronę miasteczka większy).
Z Union Lido też będziesz zadowolony. Jak coś to polecam domową winiarnię... przy rondzie w Cavallino Masz też dwa markety Ali (przy rondzie i 400m dalej w stronę miasteczka większy).
Na Union Lido byłem już 2 razy, dlatego wybrałem sobie na koniec Wiem, że tam wypocznę. Generalnie znam dobrze te okolice, bo w tamtym roku byłem 3 razy, nawet byliśmy w tym samym czasie, tylko nie odbierałeś ode mnie telefonu (znaczy miałeś wyłączony), a ja byłem w Casavio
Jeśli chodzi o moją trasę to jeszcze się zastanawiam, żeby ją rozszerzyć ..., ale robi się krucho z urlopem, bo w czerwcu jadę do Rovinj (Chorwacja), a żona chce jeszcze w tym roku zaliczyć Wyspy Kanaryjskie. Byliśmy dwa lata temu na Fuerteventura i co roku obiecujemy sobie, że tam jeszcze wrócimy chociaż na tydzień
"Co do Wenecji to znajomi twierdzili, że faktycznie centrum jest zatłoczone i bardzo drogie (nawet głupia woda ma kosmiczne ceny) natomiast warto przejść się bocznymi uliczkami..."
Venecja -Centrum miasta zatłoczone jak każde inne..., mam porównanie bo w miarę często tam latam samolotem, jak i do Rzymu, czy Mediolanu. Co do wysokich cen..., to oczywiście są wysokie w restauracjach, ale w zwykłych sklepach jest taniej niż np w Chorwacji.
Jeśli ktoś nie lubi tłoku to polecam wycieczkę z Punta Sabbioni vaporetką na Burano.
Parkingi na Punta Sabbioni kosztują w sezonie 8 euro i zawsze ktoś jest z obsługi do 22.
Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
nie odbierałeś ode mnie telefonu (znaczy miałeś wyłączony), a ja byłem w Casavio
Wiem, że miałeś być. Ja chyba miałem kartę zmienioną z innym numerem. Nie mam pojęcia...Zawsze mam telefon włączony. Miałem trzy numery a został teraz jeden - całkiem nowy. Normalnie bym odebrał a gdyby był wyłączony to dostałbym sms po włączeniu... no trudno, do następnego razu :P
Zamieszczone przez ManiekWWA
w zwykłych sklepach jest taniej niż np w Chorwacji
zgadza się, już o tym pisałem a mam porównanie z zeszłego roku z CRO i Włoch.
Zamieszczone przez ManiekWWA
polecam wycieczkę z Punta Sabbioni vaporetką na Burano.
właśnie znajomi w tym roku chcą sobie taką wycieczkę objazdową zrobić po wysepkach.
Mam pytanie o dostępność LPG przy autostradach włoskich.
W zeszłym roku jechałem do Lignano, więc dojechałem na gazie z Austrii.
W tym roku mam dodatkowe 400km autostradami we Włoszech i chciałbym się dowiedzieć czy bez problemu dostanę LPG czy też muszę poszukać konkretnych stacji i dodać sobie POI do nawigacji.
W zeszłym roku się zdziwiłem bo myślałem, że we Włoszech nie będzie problemu z LPG a okazało się, że na żadnej z ok. 8 stacji w Lignano nie ma LPG - skierowano mnie na stację 5km od Lignano.
Będę jechał od Udine do Lucca. Jakby ktoś znał tą drogę to będę wdzięczny za informacje. Inne wskazówki (np. gdzie i o której spodziewać się korków) też mile widziane
poszukać konkretnych stacji i dodać sobie POI do nawigacji.
dobry pomysł, dodatkowo spisz sobie 3-4 adresy stacji LPG tak by w razie czego mieć pewne dane pod ręką. Ja też "z góry" typuję 3-4 stacje gdzie będę tankował (PB) i nie szukam po drodze.
Po wpisaniu Lucca - wyskakują 4 stacje - http://www.mylpg.eu/stations/italy/list
Ja za tydzień w piątek będę już w trasie, przygotowania do wyjazdy są już na końcowym etapie :szeroki_usmiech
Będę jechał od Udine do Lucca. Jakby ktoś znał tą drogę to będę wdzięczny za informacje.
Mowa o m. Lucca na TOSKANI ?
Ja jeździłem przez Villach - Udine. Ciśniesz autostradą do samego Udine potem masz odbicie na Venecję i dalej autostradą na Bolonię i Firenze - prosta droga, przy Udine "troszkę" samochodów ale jedzie się całkiem spokojnie. (można wybrać tasę "krajobrazową" ale trzeba wtedy liczyć się z 2-3 godzinami dodatkowej jazdy, choć kilometrowo nie jest zbytnio dalej). Nie spotkałem tam nigdy korków. Nie polecam zbaczać w pobliżu wielkich miast, bo można wpakować się w naprawdę duże korki...
ps ja jadę do Caorle 13.06 potem po tygodniu do Ca Pasquali a potem od razu 28.06 na dwa tygodnie do Park Albatros - San Vinzenzo na Toskani Więc "przedmucham" tą trasę.
PLANY WYJAZDOWE - WŁOCHY 2014
1. PAOLO ESCO - Kemping - Caorle - Laguna Village - 13-21 czerwiec; Kemping - Ca'Pasquali - Cavallino Treporti - 21- 28 czerwiec Kemping - Park Albatros - San Vincenzo,Toskania - od 28 czerwiec - lipiec 2. owoc - Kemping - Villaggio Isamar - 30 czerwiec - 8 lipiec 3. jamaju - Bibione - 26 lipiec - 2 sierpień 4. ManiekWWA Wrzesień 2014 (Włochy)
06-07 Pra'delle Torri- Caorle
07-12 Norcenni Girasole Club (pomiędzy Florencją a Sieną)-miejscowość Figline Valdarno
12-16 Ville Degli Ulivi - Elba
16-20 Union Lido - Cavallino 5.Yacca - Lucca, Toskania (data?)
dopisywać się ...
Ja za tydzień w piątek będę już w trasie, przygotowania do wyjazdy są już na końcowym etapie :szeroki_usmiech
Ruszasz w piątek 13-go? Chyba jestem za bardzo przesądny
Ja dopiero zaczynam przygotowania autka do wyjazdu, a ruszam w poniedziałek (16.06) do Rovinj. Miał być krótki wyjazd, ale przedłużyłem sobie urlop...
PAOLO ESCO w takim razie szerokości..., dobrej pogody i miłego wypoczynku...
Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
szerokości..., dobrej pogody i miłego wypoczynku...
"nie dzękuję" :P
Wzajemnie bardzooo udanego wypoczynku Tobie życzę
Przed samym wyjazdem jeszcze dam znać jak tam przygotowania.
Lecę trasą zeszłoroczną, czyli PL-Zielona Góra -Zawidów-Czechy-Liberec-Tabor-Ceske Budejovice-Austria (kierunek Linz-Liezen-Trieben-Villach-Włochy- Caorle - San Vincenzo -Toskania) ...Niemcy mnie nudzą to raz po drugie ich autostrady są zapchane i często ostatnio remontowane co powoduje ograniczenie prędkości, zwężenia i często korki...
Ja w Austrii znam dwie:
N47°20'00.81" E16°03'39.46" - słynne Loipersdorf 200km od Mikulov
i 170km dalej N46°41'45.52" E14°44'14.48" - stacja BP
Natomiast mam pytanie o powyższą stronę mylpg. Zadałem trasę, zasięg na baku i dostałem namiary na stacje np. N45°28'31.8" E12°07'16.3" Tylko, że na street view jest to punk na autostradzie i nie widzę w pobliżu ani stacji ani zjazdu.
Czy może ktoś mnie oświecić jak korzystać z tej strony?
:twisted: Byłem dwa razy, jesienią wybieram się trzeci :wink: Są pewne minusy ale ceny + miejscówka rekompensują wszystko. Do którego apartamentu jedziesz?
dudek_t, czy możesz napisać o minusach?
Jestem ostatnio tak zarobiony, że zdałem się na kolegę, który był tam 5 lat temu i polecił. Jedynym znanym mi minusem jest odległość 30km od morza - lubię morze. Jednak w tym roku nastawiamy się bardziej na zwiedzanie niż leżenie do góry brzuchem, więc jak ze trzy razy wyskoczymy na plażę to będę zadowolony. Tak więc będę wdzięczny za dodatkowe informacje o tym miejscu.
Ja będę w Capanie.
Zostały "godziny" do wyjazdu. Samochód gotowy do trasy. Walizki częściowo spakowane... Jutro rano wszystko ląduje w bagażniku i po porannej kawie ruszam w drogę. Postój jest przewidziany w rejonie Czeskich Budejovic a potem już tylko Austria i Włochy.
Życzę Wszystkim ruszającym w trasy szerokiej drogi i udanych wakacji
Komentarz